Venetoclax добива целосно одобрение за употреба во третманот на акутна миелоидна леукемија

Venetoclax добива целосно одобрение за употреба во третманот на акутна миелоидна леукемија

Американската агенција за храна и лекови (FDA) официјално додели одобрување за употреба на лекот Venetoclax во комбинација со Azacitidine, Decitabine или ниска доза на Cytarabine (LDAC) за ново дијагностицирана акутна миелоидна леукемија кај пациенти на возраст од 75 години или…

Повеќе
NIH започна со клиничката студија на комбинацијата ремдесивир и хипериум интравенски имуноглобулин за третман на COVID-19

NIH започна со клиничката студија на комбинацијата ремдесивир и хипериум интравенски имуноглобулин за третман на COVID-19

Започна клиничката студија во фаза три за евалуација на безбедноста, толерантноста и ефикасноста на ремдесивир плус хиперимун интравенски имуноглобулин (IVIG) во третманот на COVID-19, која ќе се изведува во САД, Мексико и 16 други држави на 5 континенти. Студијата за…

Повеќе
Неколку клучни прашања и одговори за вакцините против COVID-19

Неколку клучни прашања и одговори за вакцините против COVID-19

Во светски рамки, веќе започна тестирањето на вакцини против COVID-19. Моментално во трка се повеќе од десетина сериозни кандидати за вакцини, од кои само неколку се влезени во третата и најригорозна фаза од тестирањето, а од нив, само 4 се…

Повеќе
Психолошки фактори поврзани со употреба на супстанции за време на пандемијата на COVID-19

Психолошки фактори поврзани со употреба на супстанции за време на пандемијата на COVID-19

Пандемијата на COVID-19 несомнено има негативен ефект врз сите апсекти од животот на луѓето. Но, покрај другите негативни ефекти од пандемијата, во последниот период е пријавен зголемен број на пациенти кои презентираат психолошки тегоби, како што се: анксиозност, депресија, стрес…

Повеќе
Некои случаи на COVID-19 кои се карактеризираат со тешка клиничка слика се поврзани со генетски мутации или создавање на автоантитела кои го напаѓаат имуниот систем на пациентот

Некои случаи на COVID-19 кои се карактеризираат со тешка клиничка слика се поврзани со генетски мутации или создавање на автоантитела кои го напаѓаат имуниот систем на пациентот

Пациентите болни од COVID-19 можат да презентираат комплетно различна клиничка слика, при што некои од нив се потполно асимптоматски, додека помал дел од пациентите, главно повозрасните и оние со придружни коморбидитети, развиваат животозагрозувачка болест. Според анализите од двете студии објавени…

Повеќе
Комитетот за проценка на ризик во подрачјето на фармаковигиланцата (PRAC) при Европската агенција за лекови (ЕМА) го разгледува безбедносниот сигнал поврзан со употребата на ремдесивир

Комитетот за проценка на ризик во подрачјето на фармаковигиланцата (PRAC) при Европската агенција за лекови (ЕМА) го разгледува безбедносниот сигнал поврзан со употребата на ремдесивир

Комитетот за проценка на ризик во подрачјето на фармаковигиланцата (анг. Pharmacovigilance Risk Assessment Committee - PRAC) при Европската агенција за лекови (ЕМА) ја започна постапката за разгледување на безбедносниот сигнал за процена на извештаите за акутно бубрежно оштетување кај некои…

Повеќе
EMA Ja започна првata „rolling Review“ процедура за вакцина за COVID-19

EMA ja започна првata „rolling review“ процедура за вакцина за COVID-19

Комитетот за човечки лекови на ЕМА (CHMP) ја започна првата „rolling review“ процедура за вакцината за COVID-19, која ја развива компанијата AstraZeneca во соработка со Универзитетот во Оксфорд. Почетокот на „rolling review“ процедура значи дека комитетот започнал со проценка на…

Повеќе
Употребата на сарилумаб при тешка пневмонија предизвикана од вирусот SARS-CoV-2

Употребата на сарилумаб при тешка пневмонија предизвикана од вирусот SARS-CoV-2

Блокирањето на сигналите на делување на интерлеукин-6 во организмот се покажува дека има посакувани ефекти при третирањето на тешки случаи на пневмонија, предизвикани од новиот SARS-CoV-2 вирус. Во едно истражување, биле опфатени 53 пациенти со тешка клиничка слика на пневмонија,…

Повеќе
Суфицит на фолна киселина во периодот на бременост има негативно влијание врз церебралниот развиток на ембрионот

Суфицит на фолна киселина во периодот на бременост има негативно влијание врз церебралниот развиток на ембрионот

Новите истражувања спроведени на глувци покажуваат дека вишокот на фолна киселина во организмот за време на бременоста има несакани ефекти врз мозочниот развој на ембрионот, што укажува на тоа дека се потребни дополнителни испитувања во однос на дозирањето на бремените…

Повеќе
Редуцирана употреба или прекин на употреба на антихипертензивни лекови помага во намалување на ризикот од бубрежни заболувања кај пациенти со COVID-19

Редуцирана употреба или прекин на употреба на антихипертензивни лекови помага во намалување на ризикот од бубрежни заболувања кај пациенти со COVID-19

Новите истражувања покажувале дека редуцирана употреба или прекин на секојдневната употреба на антихипертензивни лекови,  во случај кога крвниот притисок е намален (хипотензија), го намалува ризикот од акутни бубрежни заболувања кај пациенти заразени со COVID-19. Биле спроведени испитувања на 392 пациенти…

Повеќе
Заборавено корисничко име или лозинка
Ве молиме внесете ја вашата email адреса. Корисничкото име и новата лозинка ќе ви бидат пратени по email.