Третман на вертиго

Третман на вертиго

Третман на вертиго Вертиго е интердисциплинарен симптом,  кој како еден од најчестите симптоми (трета по ред тегоба кај амбулантски пациенти) претставува посебен предизвик во медицината. Како резултат на несоодветна комуникација помеѓу вестибуларниот, визуелниот и соматосензорниот систем доаѓа до неконзистентни информации…

Повеќе
Употреба на панкреатин при акутен и хроничен панкреатит и карцином на панкреас

Употреба на панкреатин при акутен и хроничен панкреатит и карцином на панкреас

Употреба на панкреатин при акутен и хроничен панкреатит и карцином на панкреас Егзокрината панкреасна инсуфициенција е последица на бројни болести на панкреасот, како акутен, хроничен панкреатит, цистична фиброза, карцином на панкреас, дијабетес мелитус, ресекција на црева, ресекција на панкреас, заболувања…

Повеќе
Кристален глукозамин сулфат во третман на остеоартритис

Кристален глукозамин сулфат во третман на остеоартритис

Кристален глукозамин сулфат во третман на остеоартритис Зглоб – дефиниција и класификација Зглоб може да се дефинира како место каде две коски артикулираат, односно воспоставуваат контакт. Зглобовите можат да се дефинираат на 2 начини: Хистолошки – на основа на сврзното…

Повеќе
Избор на соодветна терапија за констипација за различни групи на пациенти

Избор на соодветна терапија за констипација за различни групи на пациенти

Избор на соодветна терапија за констипација за различни групи на пациенти Целта на овој текст е во кратки црти да објасниме што преставува констипацијата, колку е честа,кои се причинителите за нејзината појава, начинот на третирање и секако искуства при нашата…

Повеќе
14 ноември – Светски ден на дијабетесот

14 ноември – Светски ден на дијабетесот

14 ноември – Светски ден на дијабетесот На 14 – ти месецов, се одбележува Светскиот ден на дијабетесот под мотото „Семејството и дијабетесот“. Основни цели на кампањата се: Зголемување на свеста за влијанието што го има оваа болест врз целото…

Повеќе
Октомври – месец за подигање на свеста за борба против ракот на дојка

Октомври – месец за подигање на свеста за борба против ракот на дојка

Октомври – месец за подигање на свеста за борба против ракот на дојка На глобално ниво, секоја година се поставуваат приближно 1.38 милиони нови дијагнози на карцином на дојка, а регистрирани се 458000 смртни случаи (IARC Globocan, 2008). Според овие…

Повеќе
25 септември – Светски ден на фармацевтите

25 септември – Светски ден на фармацевтите

Фармацевт: Експертот за вашите лекови Од истражување и развој, преку ставање во промет, производство, дистрибуција и издавање на лековите до апликација, следење на терапијата и советување, не случајно секогаш е присутен фармацевтот. Секогаш во аптека, но и во болница, фармацевтот…

Повеќе

Имунотерапија во третманот на малигните заболувања

Имунотерапија во третманот на малигните заболувања Имунотерапијата претставува биолошка терапија што ги поттикнува природните одбрамбени механизми на човечкиот организам. Имунотерапијата делува во насока на подобрување и обновување на функциите на имуниот систем, преку: Прекинување или забавување на растот на малигните…

Повеќе

Мај- месец на подигање на свеста за карцином на кожата

Мај- месец на подигање на свеста за карцином на кожата Секоја година во месец мај се одржува кампања за подигање на свеста кај општата популација за карцином на кожата како заболување со растечка инциденца. Целите на кампањата се подигање на…

Повеќе

ДИЈАБЕТИЧНА ПОЛИНЕВРОПАТИЈА

ДИЈАБЕТИЧНА ПОЛИНЕВРОПАТИЈА   Невропатиите претставуваат болест на периферниот неврон и на неговата обвивка. Карактеристики на клиничката слика се следните: зафатени се аксонот, миелинската обвивка, сврзното ткиво и крвните садови. Покрај ова, нервот е зафатен по целата должина т.е. клетките во…

Повеќе
Заборавено корисничко име или лозинка
Ве молиме внесете ја вашата email адреса. Корисничкото име и новата лозинка ќе ви бидат пратени по email.