Индикациони подрачја и резултати од третман со дидрогестерон

Индикациони подрачја и резултати од третман со дидрогестерон

Индикациони подрачја и резултати од третман со дидрогестерон Дидрогестерон е синтетски хормон, сличен на природниот прогестерон. Има широко индикационо подрачје, за менструални нарушувања кои се резултат на дефицит на прогестерон. Дидрогестерон е орално активен прогестоген, кој делува директно на рецепторите…

Повеќе
25 септември – Светски ден на фармацевтите

25 септември – Светски ден на фармацевтите

25 септември – Светски ден на фармацевтите 25 септември е Светскиот ден на фармацевтите. Мотото под кое се одбележува денот оваа година е: „Безбедни и ефективни лекови за сите“. Овогодишното мото ја нагласува клучната улога на фармацевтите во промоција на…

Повеќе
Контрола на симптомите на синдромот на иритабилно црево

Контрола на симптомите на синдромот на иритабилно црево

Контрола на симптомите на синдромот на иритабилно црево Синдромот на иритабилно црево (СИЦ) е хронична состојба на дигестивниот систем. Се дефинира како абдоминална болка или нелагодност во стомакот со појава на олеснување по дефекација, промена на честотата на дефекација и/или…

Повеќе
Улогата на ибупрофен при третирање на акутна болка кај Otitis Externa Et Media

Улогата на ибупрофен при третирање на акутна болка кај Otitis externa et media

Улогата на ибупрофен при третирање на акутна болка кај Otitis externa et media Што е важно при избор на аналгетик? ЕФИКАСНОСТ, БРЗИНА НА ДЕЈСТВО И БЕЗБЕДНОСТ Пет кардинални знаци на ИНФЛАМАЦИЈА се: DOLOR (болка), RUBOR (црвенило), CALOR (топлина),  TUMOR (оток),…

Повеќе
Важноста на формулацијата на панкреатин во терапијата на цистична фиброза

Важноста на формулацијата на панкреатин во терапијата на цистична фиброза

Вовед Цистична фиброза (ЦФ) е комплексна мултисистемска, автосомно рецесивна наследна болест предизвикана од мутации во CFTR генот на долгиот крак на 7-миот хромозом, кој ја кодира синтезата на ЦФ трансмембранозниот регулаторен (CFTR) протеин. CFTR протеинот функционира примарно како хлорен канал…

Повеќе
17 април – Светски ден за подигање на свеста за хемофилија

17 април – Светски ден за подигање на свеста за хемофилија

17 април – Светски ден за подигање на свеста за хемофилија Секоја година на 17 април се одбележува Светскиот ден за подигање на свеста за хемофилија. Фокусот на овој ден е ставен на едукација на лицата со хемофилија и општеството…

Повеќе
Втори април – Светски ден за подигнање на свеста за аутизам

Втори април – Светски ден за подигнање на свеста за аутизам

Втори април – Светски ден за подигнање на свеста за аутизам Секоја година, на 2 април се одбележува Светскиот ден за подигање на свеста за аутизам во светски рамки. Основна цел е поддршка во подобрувањето на квалитетот на живот на…

Повеќе
26 март – меѓународен ден за подигнување на свеста за епилепсија

26 март – меѓународен ден за подигнување на свеста за епилепсија

26 март – меѓународен ден за подигнување на свеста за епилепсија Епилепсијата е невролошко заболување што афектира приближно 50 милиони луѓе во светски рамки. Се карактеризира со хронична предиспозиција за епилептични напади како резултат на ексцевно електрично празнење на групи…

Повеќе
МРП вакцинација и аутизам – резултати од нова кохорт студија

МРП вакцинација и аутизам – резултати од нова кохорт студија

МРП вакцинација и аутизам – резултати од нова кохорт студија Неодамна спроведена е кохортова студија со цел да се утврди дали вакцината за Морбили – Рубела – Паротит (МРП) го зголемува ризикот од појава на аутизам кај одредени подгрупи на…

Повеќе
Нови препораки за третман на сезонска инфлуенца

Нови препораки за третман на сезонска инфлуенца

Нови препораки за третман на сезонска инфлуенца Сезоната на грипот е во тек и знаеме дека секоја сезона на грип може да донесе сериозни компликации, како пневмонија и воспаление на органи независно од респираторниот систем, како што се срцето, мозокот…

Повеќе
Заборавено корисничко име или лозинка
Ве молиме внесете ја вашата email адреса. Корисничкото име и новата лозинка ќе ви бидат пратени по email.