Прелиминарните резултати од анкетниот прашалник “Улогата и активностите на фармацевтите во аптеките во Р. С. Македонија во периодот на COVID-19 пандемијата”

Прелиминарните резултати од анкетниот прашалник “Улогата и активностите на фармацевтите во аптеките во Р. С. Македонија во периодот на COVID-19 пандемијата”

Почитувани колеги, Визуелен приказ на прелиминарните резултати од анкетниот прашалник "Улогата и активностите на фармацевтите во аптеките во Р. С. Македонија во периодот на COVID-19 пандемијата". Молиме за сугестии и коментари! Вашето мислење е важно! Анкетата е се уште отворена:…

Повеќе
ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ ОД ВТОРИОТ ПРАШАЛНИК НАМЕНЕТ ЗА АПТЕКИТЕ  “УЛОГАТА И АКТИВНОСТИТЕ НА ФАРМАЦЕВТИТЕ ВО АПТЕКИТЕ ВО Р.С. МАКЕДОНИЈА ВО ПЕРИОДОТ НА COVID-19 ПАНДЕМИЈА”

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ ОД ВТОРИОТ ПРАШАЛНИК НАМЕНЕТ ЗА АПТЕКИТЕ “УЛОГАТА И АКТИВНОСТИТЕ НА ФАРМАЦЕВТИТЕ ВО АПТЕКИТЕ ВО Р.С. МАКЕДОНИЈА ВО ПЕРИОДОТ НА COVID-19 ПАНДЕМИЈА”

Почитувани колеги, На 24.04.2020 година, Центарот за континуирана едукација и Националниот фармакоинформативен центар при Фармацевтскиот факултет, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје започнаа со истражување “ УЛОГАТА И АКТИВНОСТИТЕ НА ФАРМАЦЕВТИТЕ ВО Р.С. МАКЕДОНИЈА ВО ПЕРИОДОТ НА COVID-19 ПАНДЕМИЈА”.…

Повеќе
Прелиминарни резултати од спроведеното истражување “ДАЛИ ФАРМАЦЕВТИТЕ СЕ ЗАБОРАВЕНИТЕ ЗДРАВСТВЕНИ РАБОТНИЦИ?” можете да ги погледнете во продолжение

Прелиминарни резултати од спроведеното истражување “ДАЛИ ФАРМАЦЕВТИТЕ СЕ ЗАБОРАВЕНИТЕ ЗДРАВСТВЕНИ РАБОТНИЦИ?” можете да ги погледнете во продолжение

Почитувани колеги, На 24.04.2020 година, Центарот за континуирана едукација и Националниот фармакоинформативен центар при Фармацевтскиот факултет, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје започнаа со истражување “ УЛОГАТА И АКТИВНОСТИТЕ НА ФАРМАЦЕВТИТЕ ВО Р.С. МАКЕДОНИЈА ВО ПЕРИОДОТ НА COVID-19 ПАНДЕМИЈА”.…

Повеќе
ДАЛИ ФАРМАЦЕВТИТЕ СЕ ЗАБОРАВЕНИТЕ ЗДРАВСТВЕНИ РАБОТНИЦИ?

ДАЛИ ФАРМАЦЕВТИТЕ СЕ ЗАБОРАВЕНИТЕ ЗДРАВСТВЕНИ РАБОТНИЦИ?

ДАЛИ ФАРМАЦЕВТИТЕ СЕ ЗАБОРАВЕНИТЕ ЗДРАВСТВЕНИ РАБОТНИЦИ? Почитувани колеги Во време на пандемијата предизвикана од SARS-Cov-19 кога целото внимание на светската јавност е насочено кон фармацевтската професија во очекување на вакцина/лек за превенција/третман на COVID-19, на глобално ниво се поставува прашањето:…

Повеќе
COVID-19 протоколи за фармацевти

COVID-19 протоколи за фармацевти

1. Начин на трансмисија и инкубационен период 2.Интервенции на фармацевтите во аптека од отворен тип и советување на пациентите 3.Процеси во аптеката и придружни објекти на аптеката 4. Процедури во јавните аптеки 5.План за непредвидени ситуации во аптека 6.Изолација и…

Повеќе
Кристален глукозамин сулфат- заштита на зглобовите во период на менопауза

Кристален глукозамин сулфат- заштита на зглобовите во период на менопауза

Поголем дел од женската популација, во периодот на престанок на репродуктивната и менстуралната функција се жалат на најразлични симптоми. Фрекфенцијата на симптомите е индивидуално различна, но најчесто присутни симптоми се : замор, исцрпеност, промена во расположение, проблеми со помнење, чувство на топлина, промена…

Повеќе
Значајната улога на фармацевтите во време на прогласена пандемија од Корона вирус

Значајната улога на фармацевтите во време на прогласена пандемија од Корона вирус

Почитувани колеги Поттикнати од ситуацијата поврзана со прогласената пандемија од Корона вирусот (SARS-CoV-2) и настаните на кој што сме секојдневни сведоци, би сакале да ја акцентираме значајната улога на фармацевтите, кои и во оваа мошне сложена ситуација ја докажуваат својата…

Повеќе
Основни мерки на заштита против новиот коронавирус

Основни мерки на заштита против новиот коронавирус

Бидете информирани во врска со последните новости поврзани со појавата на COVID-19, достапни на сајтот на Светската Здравствена Организација и сајтовите на националните и локалните центри за јавно здравје. COVID-19 сè уште е најактивен во Кина, но значајни жаришта на…

Повеќе
Ибупрофен сируп – прва линија на терапија кај децата

Ибупрофен сируп – прва линија на терапија кај децата

Ибупрофен сируп – прва линија на терапија кај децата Вештина на лекарот е избор на терапија која ќе обезбеди максимална ефикасност и најмалку несакани реакции за секој пациeнт поединечно . Нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ) спаѓаат во лекови кои се најчесто…

Повеќе
Индикациони подрачја и резултати од третман со дидрогестерон

Индикациони подрачја и резултати од третман со дидрогестерон

Индикациони подрачја и резултати од третман со дидрогестерон Дидрогестерон е синтетски хормон, сличен на природниот прогестерон. Има широко индикационо подрачје, за менструални нарушувања кои се резултат на дефицит на прогестерон. Дидрогестерон е орално активен прогестоген, кој делува директно на рецепторите…

Повеќе
Заборавено корисничко име или лозинка
Ве молиме внесете ја вашата email адреса. Корисничкото име и новата лозинка ќе ви бидат пратени по email.