Национален фармакоинформативен центар

 
Мени
Реклами

Фармакоинформативни актуелности

Дата: 12-Feb-2016 ) -->
Фармакоинформативни актуелности

Употреба на Кетамин во третман на депресија

Со децении, депресијата се третира со лекови како SSRIs - селективни инхибитори на повторното превземање на серотонин - кој дејствуваат на тој начин што даваат зголемени концентрациите на невротрансмитерот серотонин во мозокот, подобрувајќи го на тој начин расположението на пациентот. Сепак постигнувањето на саканиот тераписки ефект и одредување на најдобрат индивидуална доза за пациентите со депресија може да биде долготраен процес. Од таа причина се спроведуваат бројни клинички истражувања за откривање на брзоделувачки антидепресанти со кои ќе се овозможи постигнување на брз тераписки ефект. Едно од тие истражувања е спроведено на Универзитетот Џон Хопкинс изминатиот месец и е откриена способноста на анестетикот Кетамин да ги ублажи симптомите на депресија за неколку часа. Прочитајте во Повеќе...

Повеќе... | 5433 бајти повеќе

Дата: 12-Feb-2016 ) -->
Фармакоинформативни актуелности


Eluxadoline – нов лек за третман на синдром на иритабилно црево (IBS)

Синдром на иритабилно црево (Irritable Bowel Disease-IBS) претставува  хронично нарушување кое се карактеризира со постојано повторување на стомачната болка, дијареата или констипацијата и абдоминална надуеност. Се претпоставува дека 10-15 % од населението боледува од IBS, а најчесто  се јавува во 20-тите години од животот и со два пати повисока инциденца кај жените. IBS има значително негативно влијание врз квалитетот на животот и социјалното функционирање кај пациентите.  Постојат три типа: констипација предоминантна IBS (IBS C), дијареа предоминантна IBS (IBS-D) и наизменична (IBS-A).         Прочитајте во Повеќе...


Повеќе... | 5122 бајти повеќе

Дата: 12-Feb-2016 ) -->
Фармакоинформативни актуелности

Dupilumab –моноклоналоно антитело ефикасен третман на хроничен синузитис

Околу една третина од пациентите со хроничен синузитис имаат специфична форма на заболувањето која се карактеризира со присуство на назални полипи.  Стандардниот третман се стреми кон намалување односно редуцирање на воспланието  и вообичаено вклучува кортикостероиди, антибиотици, орални стероиди, а во одредени случаи како опција се јавува и хируршка интервенција. Моментално достапните третмани, назални и орални глукокортикостероиди, често не се доволни за успешна контрола на болеста а имаат и многу несакани ефекти. После примањето на орални стероиди, потврдена е појава на релапс на болеста  после неколку недели. Прочитајте во Повеќе...

Повеќе... | 4311 бајти повеќе

Фармакоинформативен прозорец

Дата: 04-Feb-2016 ) -->


4ти Февруари- Светски ден за борба против рак4ти Февруари се одбележува како Светски ден за борба против ракот. Оваа година, па се до 2018та, темата на Светскиот ден за борба против ракот е “Ние можеме. Јас можам.’’ со цел да се анализира како сите, заедно и поединечно, можат да учествуваат во намалување на бројот на луѓето кои умираат од рак. Кампањите вклучуваат активности кои заедниците и поединците можат да ги преземат за спасување на животите преку постигнување на поголема еднаквост во грижата кон заболените од рак.

Ваквиот глобален настан ја обединува популацијата ширум светот во борбата против ракот. Има за цел спасување на милион смртни случаи секоја година преку подигање на свеста и едукација за оваа болест, со вклучување на владата и поединци за преземање на акција. 8.2 милиони луѓе умираат од рак во светот секоја година, од кои 4 милиони умираат прерано ( на возраст од 30-69 години).

Превенцијата претставува еден од начините кој го намалува ризикот за добивање на канцер. Целта на примарната превенција е да се спречи развој на ракот. Ова вклучува одржување на здрав начин на живот и избегнување на изложеност на супстанции кои се познати предизвикувачи на рак, додека целта  на секундарната превенција е да се откријат и да се третираат преканцерозните состојби или ран, асимптоматски рак.

Ризик фактори за развој на рак се:

-    возраст- најважен ризик фактор за рак. Според најновите статистички податоци од Националниот институт за канцер, просечна возраст за дијагностицирање на рак е 66 години. Пример, просечна возраст за дијагностицирање на рак на дојка е 61 година, 68 години за колоректален канцер, 70 години за рак на белите дробови и 66 години за рак на простата. Но сепак болеста може да настане на било која возраст. На пример, рак на коските најчесто е дијагностициран кај луѓето под 20 годишна возраст, 10% од случаите со леукемија се дијагностицираат кај деца и адолесценти под 20 години и сл.

-    алкохол- конзумирањето алкохол може да го зголеми ризикот од канцер на грло, ларинкс, црн дроб и дојка. Ризикот е уште поголем за оние кои пијат алкохол и пушат цигари.

-    супстанции во животната средина кои предизвикуваат рак- под дејство на овие супстанции, како што се хемикалиите присутни во чадот од тутунот или ултравиолетовите зраци од сонцето, може да дојде до оштетување на ДНК. Други примери се: афлатоксини, бензен, кадмиум, етилен оксид, формалдехид, соединенија на никел, радон и слично.

-    хронична инфламација- може да биде предизвикана од инфекции, абнормален имун одговор кон ткивата или некои состојби како гојазност. Како резултат на тоа  може да дојде до оштетување на ДНК што води кон развој на канцер. Пример, луѓето со хронична инфламаторна цревна болест, како улцеративен колитис и Кронова болест, имаат зголемен ризик за канцер на колон.

-    хормони- естрогените, група на женски полови хормони, се познати канцерогени. Користејќи комбинирана хормонска терапија кај менопаузални жени (естроген плус прогестерон) може да го зголеми ризикот од рак на дојка кај жената. Менопаузалната терапија само со естроген го зголемува ризикот од канцер на ендометриум и се користи само кај жените кои имале хистеректомија.

-    имуносупресиви- кај голем дел од луѓето кај кои се спроведува трансплантација на органи користат лекови за да се потисне имунолошкиот систем со цел телото да не го одбие органот. Овие имуносупресивни лекови го прават имуниот систем помалку способен за детекција и уништување на канцер клетките или за борба против инфекциите кои предизвикуваат одреден тип на канцер. Инфекцијата со ХИВ исто така го слабее имунолошкиот систем и го зголемува ризикот за некои типови на рак. Четирите најчести видови на рак кои се јавуваат кај трансплантиран бубрег се: не-Хочкин лимфом и канцер на бели дробови, бубрези и црн дроб. Не- Хочкинов лимфом може да биде предизвикан од Epstein-Bar вирусот и канцер на црн дроб од хронична инфекција со Хепатитис Б и Хепатитис Ц вирусите. Пациентите со ХИВ/СИДА исто така имаат зголемен ризик за појава на рак кој може да биде предизвикан од инфективни агенси, вклучувајќи Epstein- Bar вирусот, хуман херпес вирус 8 или Капошиев сарком- асоциран вирус, хуман папилома вирус кој предизвикува рак на грлото на матката.

-    гојазност- луѓето кои се гојазни имаат зголемен ризик за појава на некои видови на канцер, вклучувајќи рак на дојка (кај жените во менопауза), дебелото црево, ректумот, ендометриум ( на матката), хранопроводот, бубрезите, панкреасот и жолчното ќесе. Со оглед на тоа, здрава храна, физичка активност и одржување на соодветна телесна тежина може да помогне во намалување на ризикот за појава на некои типови на канцер. Дополнително, ова е важно и за намалување на ризикот од други болести како срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и хипертензија.

-    радијација- јонизирачкото зрачење има доволно енергија за да ја оштети ДНК и да предизвика рак. Тука спаѓа радон, X- зраци, Y- зраци и други форми на радијација. Оние форми на радијација кои се со пониска енергија како на пример видлива светлина и енергијата од мобилните телефони и магнетните полиња, не ја оштетуваат ДНК и не е докажано дека можат да предизвикаат рак. Одредени медицински постапки како зрачење со X зраци, компјутерска томографија и слично можат да предизвикаат оштетување на клетките што доведува до рак. Сепак ризикот од појава на рак при вакви процедури е многу мал, а користа скоро секогаш е поголема од ризикот.

-    сончева светлина- изложеноста на УВ зрачење предизвикува рано стареење и оштетување на кожата што може да доведе до рак на кожата. Потребно е органичување на времето поминато на сонце, како и соодветни препораки за да се намали штетата која може да биде предизвикана од УВ зраците.

-    тутунот е водечка причина за појава на канцер и смрт од канцер. Луѓето кои пушат или ако се изложени на чад од цигарите ( пасивно пушење) имаат зголемен ризик за појава на канцер поради присутните хемикалии кои можат да ја оштетат ДНК. Пушењето може да предизвика повеќе видови на рак вклучувајќи рак на белите дробови, хранопровод, ларинкс, грло, мочен меур, бубрези и др. како и акутна миелоидна леукемија.Третманот на рак бара внимателен избор на една или повеќе интервенции како што се хирургија, радиотерапија и хемотерапија. Целта е да се излечи болеста или значително да го продолжи животот со истовремено подобрување на квалитетот на животот на пациентот. Дијагнозата и третманот се надополнуваат со психолошка поддршка. Некои од најчестите видови на канцер како рак на дојка, рак на грлото на матката, рак на грлото и колоректален карцином имаат повисока стапка на излекување кога ќе се откријат рано и истите ќе бидат третирани. Додека другите типови како леукемии и лимфоми кај деца и тестикуларен семином имаат висока стапка на излекување доколку се обезбеди соодветен третман.

Палијативна грижа е третман за ублажување на симптомите предизвикани од канцер. Тоа е итна хуманитарна потреба за луѓето низ целиот свет со рак и други хронични смртоносни болести. Особено е потребно на пациентите кои се во напредната фаза, каде што постојат мали шанси за излекување. Ослободување од физичките, психосоцијалните и спиритуалните проблеми може да се постигне кај повеќе од 90% од пациентите со напреднат карцином  преку палијативна грижа. Подобрен пристап до орален морфиум е задолжително за третман на умерена до силна болка кај повеќе од 80% од пациентите со рак во терминална фаза.

На овој ден, имаме можност колективно да се испитаат стратегиите за контрола на канцер со цел да се идентификуваат оние кои би довеле до успех и побрз напредок. Целта за сите нас е да се намали бројот на луѓе кои секојдневно умираат од рак, да се зголеми бројот на оние кои успешно се третирани и да се подобри квалитетот на животот на луѓето во текот на лекувањето и понатаму.Светската здравствена организација во 2013та година го започна глобалниот акционен план за превенција и контрола на неинфективните хронични болести кој ќе трае до 2020 година. Целта на овој акционен план е да се намали и да се спречи морбидитетот, морталитетот и инвалидноста поради овие болести со помош на соработка на национално, регионално и глобално ниво, така што населението ќе го достигне највисокиот можен стандард за здравје и продуктивност на секоја возраст со што овие болести нема да бидат повеќе пречка за благосостојба или социоекономски развој.Дата: 24-Dec-2015 ) -->
Фармакоинформативен прозорец

САМО-НАСОЧЕНО УЧЕЊЕ НОВА МОЖНОСТ ЗА КОНТИНУИРАНА ЕДУКАЦИЈА ВО ФАРМАЦЕВТСКАТА ДЕЈНОСТ

Само-насоченото учење претставува континуиран, неформален процес на учење кога ученикот, а не институцијата, ги избира и со тоа контролира целите на учење и учебните помагала. Во само-насоченото учење, индивидуата презема иницијатива и одговорност за својот професионален развој. Тој/таа избира, управува и ги оценува сопствените едукативни активности, кои може да се одвиваат во било кое време, на било кое место, на било која возраст. Само-насоченото учење вклучува читање на стручни и професионални списанија, прегледување на книги и трудови, осовременување на знаењето преку интернет или ТВ и формирање на досие во кое се евидентираат податоците за напредокот во учењето. Во само-насоченото учење, организаторот го оценува просечното време кое е потребно за да се обави едукативната активност во целост.

    Само-насоченото учење е најновата активност поврзана со континуираната едукација на фармацевтите од Р.Македонија која е иницирана од НФИЦ, а акредитирана од страна на Фармацевтската комора на Македонија. Од 01.01.2016 година сите фармацевти од Р.Македонија повторно ќе може преку читање на содржините кои се поставени на нашата веб страна да се стекнуваат со поени кои им се потребни во процесот на релиценцирање. На крајот од секое тромесечје ќе бидат селектирани и објавени содржините кои ќе бидат дел од само-насоченото учење. Врз основа на тие содржини ќе биде изготвен прашалник на база на повеќе можни одговори. Прашалникот ќе биде дистрибуиран до секој заинтересиран фармацевт преку електронска пошта. Вратениот, пополнет прашалник ќе биде евалуиран од страна на стручниот кадар на НФИЦ, после што на кандидатите кои добро го одговориле прашалникот по пошта ќе им биде пратен сертификат со освоен 1 поен. Доколку учествуваат во сите четири етапи од самонасоченото учење во текот на една година фармацевтите ќе може да освојат максимум четири поени за кои не е потребен паричен надоместок.

                                    Доц.д-р Зорица Наумовска

                                    Раководител на НФИЦ

(1) 2 3 4 ... 125 »

Реклами
Најава
Корисник:

Лозинка:


Заборавена лозинка?
Реклами